Αν πρόκειται να γίνεις νονος/νονά ενός μωρού σε μερικούς μήνες, σίγουρα θα έχεις ήδη αρχίσει να σκέφτεσαι όλες τις υποχρεώσεις σου: τι πρέπει να κάνεις, τι πρέπει να κανονίσεις, τι έξοδα θα έχεις κλπ. Αρχικά, μην αγχώνεσαι! 

Οι γονείς του μωρού σε επέλεξαν για να γίνεις ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο στη ζωή του μωρού τους και αυτό θα πρέπει να σου δίνει μεγάλη χαρά! Ο νονός θεωρείται και “πνευματικός γονιός” του παιδιού, γεγονός που αποδεικνύει το πόσο τιμητικός είναι αυτός ο ρόλος! 

Ξεκινώντας λοιπόν την διαδρομή αυτή μέχρι να τελεστεί το ιερό μυστήριο της βάπτισης, οι υποχρεώσεις σου είναι αρκετές..για αυτό πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωσε αυτά που θα διαβάσεις παρακάτω! Με ηρεμία, οργάνωση και πολλή αγάπη, όλα θα γίνουν και όλα θα πάνε όπως πρέπει! 

Πάμε να δούμε αναλυτικά τι υποχρεώσεις έχεις ως νονός ή νονά πριν αλλά και μετά την βάπτιση!

Πριν τη βάπτιση: τι υποχρεώσεις έχουν οι νονοί;

Οι υποχρεώσεις του νονού ή της νονάς ξεκινούν από την ημέρα που θα δεχτούν την πρόταση να βαφτίσουν το μωρό. Από την πρώτη στιγμή, θα πρέπει να έχουν επαφή με το μωράκι ώστε κατά τη διάρκεια του μυστηρίου, να νιώθει ασφαλές και οικεία στην αγκαλιά του νονού ή της νονάς! 

Ελέγχοντας το checklist της βάπτισης, ως νονός θα πρέπει να ασχοληθείς με τα εξής: 

Βαπτιστικός Σταυρός για το μωρό

Στην Ορθόδοξη πίστη και βάπτιση, ο Σταυρός πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό σύμβολο. Ξεκινώντας επομένως τις αγορές σου ως νονός/νονά, άρχισε να ψάχνεις για τον βαπτιστικό Σταυρό. Συνήθως είναι χρυσός, ώστε να είναι ανθεκτικός, ποιοτικός και να συνοδεύει το παιδί σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Στο εμπόριο θα βρεις πολλά σχέδια, εγχάρακτα ή μη, ώστε να επιλέξεις το κατάλληλο σύμφωνα με το γούστο το δικό σου και των γονιών του μωρού!

Βαπτιστικά ρούχα και παπούτσια μωρού 

Η αγορά των ρούχων και των παπουτσιών που θα φορέσει το μωρό αμέσως μετά την κολυμπήθρα, είναι βασική υποχρέωση του νονού! Προφανώς μαζί με τους γονείς, θα επιλέξεις τα ρουχαλάκια που σας αρέσουν, μαζί με διάφορα αξεσουάρ όπως καπέλο, τιράντες, καλτσάκια κλπ. Βέβαια, καλό είναι να αποφύγεις την υπερβολή για να μην δημιουργηθεί επιπλέον σύγχυση στο μωρό..που το πιθανότερο είναι να αναστατωθεί λιγάκι. Δώσε σημασία στην ποιότητα των ρούχων, επίλεξε καλά υφάσματα (βαμβάκι, λινό, μετάξι) και βέβαια προνόησε για τις καιρικές συνθήκες την ημέρα της βάπτισης! 

Όσον αφορά τα βαπτιστικά παπουτσάκια, αυτά θα πρέπει να είναι επίσης ποιοτικά. Συνηθίζεται να λέγεται ότι τα πρώτα παπουτσάκια που παίρνει ο νονός πρέπει να σταθερά, ώστε να δώσουν τις απαραίτητες βάσεις στη ζωή του νεοφώτιστου μωρού!

Λαδόπανα Βάπτισης

Ακόμη μία υποχρέωση του νονού, είναι να αγοράσει τα λαδόπανα ή μυρόπανα για τη βάπτιση. Το ολοκληρωμένο σετ περιλαμβάνει τα εσώρουχα του μωρού, μία μεγάλη πετσέτα για το μωρό, μία μικρότερη πετσέτα για τον ιερέα και ένα σεντονάκι που θα το χρησιμεύσει στο να μην λερωθείτε όταν πάρετε αγκαλιά το μωρό μετά την εμβάπτιση στην κολυμπήθρα! 

Λαμπάδα Βάπτισης μωρού

Η επιλογή της λαμπάδας για τη βάπτιση και φυσικά ο στολισμός της είναι έθιμο να γίνεται από τον νονό ή την νονά. Προφανώς και αυτό γίνεται σε συνεννόηση με τους γονείς του μωρού, ώστε ο στολισμός της λαμπάδας να συμβαδίζει με το στυλ της βάπτισης που εκείνοι επιθυμούν! 

Λάδι και μπουκαλάκι για την βάπτιση 

Μέσα στις υποχρεώσεις του νονού ή της νονάς, είναι να πάνε στην εκκλησία 3 ημέρες πριν την βάπτιση μαζί με το λάδι που θα χρησιμοποιηθεί, ώστε να το ευλογήσει ο ιερέας. Η συνήθεια βέβαια αυτή τείνει να εκλείψει, αφού πολλοί ιερείς προτείνουν να γίνεται την ημέρα της βάπτισης. Όπως και να ‘χει, ο νονός πρέπει να έχει αγοράσει το λεγόμενο λαδοσέτ: το στολισμένο μπουκαλάκι με ελαιόλαδο, 3 κεράκια και ένα πουγκί με σαπούνι! 

Μαρτυρικά Βάπτισης

Προς το τέλος του μυστηρίου, όλοι οι καλεσμένοι παίρνουν από ένα μαρτυρικό, ως απόδειξη ότι υπήρξαν παρόντες στην βάπτιση του μωρού! Αυτό μπορεί να είναι βραχιολάκι, κολιέ, καρφίτσα ή ακόμη και ένα μπρελόκ. Σε κάθε περίπτωση, τα μαρτυρικά πρέπει να τα αγοράσει ο νονός, ως πνευματικός γονέας του νεοφώτιστου! 

Βαπτιστικό Κουτί

Όλα τα παραπάνω, για να μεταφερθούν στην εκκλησία μπαίνουν στο λεγόμενο βαπτιστικό κουτί! Αυτό συνήθως είναι στολισμένο και διακοσμημένο ανάλογα με το θέμα της βάπτισης και τον στολισμό της εκκλησίας και είναι πραγματικά ιδιαίτερα πρακτικό! 

Μετά την βάπτιση: Τί υποχρεώσεις έχουν οι νονοί; 

Μετά την ημέρα της βάπτισης, σαφώς όλοι είναι πιο χαλαροί! Οι υποχρεώσεις των νονών 3 ημέρες μετά την βάπτιση είναι να παρευρίσκονται στο “ξελάδωμα” του μωρού, το πρώτο του δηλαδή μπανάκι. Ακολούθως, τις 3 επόμενες Κυριακές μετά την βάπτιση, σύμφωνα με την παράδοση, ο νονός θα πρέπει να πηγαίνει το μωρό στην εκκλησία και την τρίτη Κυριακή να αφήσουν εκεί την λαμπάδα της βάπτισης. 

Βέβαια, το σημαντικότερο όλων είναι ο νονός να δείχνει έμπρακτα την αγάπη και την υποστήριξή του προς το παιδί, καθόλη τη διάρκεια της ζωής του. Οι γονείς του μωρού τον επέλεξαν για πνευματικό γονέα και έτσι ακριβώς πρέπει να πράττει! 

Να σας ζήσει! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors