Κατά τη διάρκεια μιας βάπτισης, πολλά είναι τα στοιχεία που είναι απαραίτητα και συμβολικά για να ολοκληρωθεί το μυστήριο και να πάρει το παιδάκι το όνομά του. Ένα από αυτά είναι και τα μαρτυρικά! 

Τί είναι τα μαρτυρικά σε μία βάπτιση; 

Όλοι έχουμε παρευρεθεί σε τουλάχιστον μία Ορθόδοξη Βάπτιση στη ζωή μας και λίγο πολύ οι περισσότεροι γνωρίζουμε τι γίνεται κατά το μυστήριο. Προς το τέλος λοιπόν του μυστηρίου, όλοι περιμένουμε να λάβουμε το μαρτυρικό μας. Ξέρουμε όμως πραγματικά γιατί υπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία μιας βάπτισης και συγκεκριμένα τα μαρτυρικά; 

Άλλοτε βραχιολάκι, άλλοτε καρφιτσούλα, τα μαρτυρικά είναι ένα “δωράκι” που δίνεται σε όλους τους καλεσμένους της βάπτισης ενός μωρού. Σύμφωνα με την παράδοση, τα μαρτυρικά πρέπει να έχουν πάνω τους είτε ένα σταυρουδάκι, είτε μία εικονίτσα του Χριστού ή της Παναγίας ώστε να συμβαδίζουν με τις ευχές που δίνονται στο μωρό κατά τη διάρκεια της βάπτισης. 

Τί συμβολίζουν τα μαρτυρικά της βάπτισης;

Το μυστήριο της βάπτισης είναι από τα σημαντικότερα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Γίνεται μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής μας και ουσιαστικά, πρόκειται για το μυστήριο που συμβολίζει την “είσοδο” του παιδιού στην Εκκλησία και μέσω του νερού στο οποίο βυθίζεται στην κολυμπήθρα γίνεται η κάθαρσή του από το προπατορικό αμάρτημα. 

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, τη σημασία και την αξία του μυστηρίου αυτού τόσο για το ίδιο το μωρό, όσο και για τους υπόλοιπους πιστούς παρευρισκόμενους – καλεσμένους της βάπτισης, στους οποίους μοιράζονται τα μαρτυρικά. 

Τί συμβολίζουν όμως τα μαρτυρικά; 

Όπως φανερώνει και η ονομασία τους, τα μαρτυρικά δίνονται στους καλεσμένους για να μαρτυρούν την παρουσία τους στο μυστήριο της Βάπτισης. Έχουν δηλαδή κυριολεκτικό συμβολισμό και είναι ιδιαίτερα σημαντικά, αφού αποδεικνύουν ότι ο καλεσμένος ήταν παρών, ήταν “μάρτυρας” κατά την τέλεση του μυστηρίου “εισόδου” του νεοφώτιστου μωρού στην Ορθόδοξη Εκκλησία και πίστη. 

Ποιος αναλαμβάνει τα μαρτυρικά της βάπτισης; 

Ανάμεσα στις υποχρεώσεις που φέρει ο νονός ή η νονά του μωρού για το μυστήριο της Βάπτισης, είναι και τα μαρτυρικά. Ουσιαστικά, ο νονός μέσω των μαρτυρικών “καλεί” τους παρευρισκομένους να γίνουν μάρτυρες του ιερού μυστηρίου της Βάπτισης. 

Επειδή λοιπόν είναι “υποχρέωσή” των νονών κι επειδή οι γονείς θα έχουν ήδη πολλά στο κεφάλι τους την ημέρα της βάπτισης, ο νονός ή η νονά θα πρέπει να αναλάβει να φέρει τα μαρτυρικά της βάπτισης στην εκκλησία και να ορίσει ποιος θα τα μοιράσει σε όλους τους καλεσμένους προς το τέλος του μυστηρίου, καθώς και ο ίδιος αλλά και οι γονείς θα είναι πλήρως απασχολημένοι!

Τί μαρτυρικά να επιλέξω για τη βάπτιση του μωρού μου; 

Παλαιότερα, υπήρχε μία τυπική αυστηρότητα σχετικά με τη μορφή που θα είχαν τα μαρτυρικά σε κάθε βάπτιση και επιτρεπόταν μόνο μία κορδελίτσα με ένα σταυρουδάκι ή μία μικρή εικονίτσα της Παναγίας. 

Τα τελευταία χρόνια όμως, συμβαδίζοντας με την σύγχρονη μόδα και την εποχή μας, οι περισσότεροι γονείς και νονοί επιλέγουν ευφάνταστα και εντυπωσιακά σχέδια για τα μαρτυρικά της βάπτισης του μωρού τους. Βραχιόλια, κολιέ, καρφίτσες ή και μπρελόκ, τα μαρτυρικά είναι πλέον όμορφα διακοσμημένα σε πολλά, διαφορετικά χρώματα και στυλ, κάνοντας τις επιλογές..αμέτρητες! 

Στο afitexno.gr θα βρεις τεράστια ποικιλία σε μαρτυρικά για βάπτιση, ώστε να επιλέξεις το ιδανικό σύμφωνα με το στυλ και τις προτιμήσεις σου! Κλασικό, boho, ρομαντικό, καλοκαιρινό, ethnic ή ό,τι άλλο θέλεις σε μαρτυρικό, θα το βρεις στη συλλογή μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors